Det ble uttrykt stor glede og takknemlighet i Peru og Bolivia over besøk av Liv Jorunn og Martin Fjære, sammen med Marit og Ingar Gangås, nå i høst. Over alt der vi kom måtte vi love å sende varme hilsener til misjonsfolket i Norge for all støtte og forbønn til arbeidet i «Såmannen».
Peru
Rundreisen med Liv Jorunn og Martin startet i Arequipa 25. oktober. Det ble fire travle dager der, med omvisning, samtaler og møter, samt besøk til medarbeiderne Daysi og Miguel Fuentes og til Julia og Felix Vargas. Julia er korrekturleser på litteraturen som «Såmannen» trykker. Felix er lærer ved det teologiske seminaret SETELA, som drives av NLM.
Det var en lydhør flokk som kom til møtene. Vi fikk høre at noen nye var begynt å komme til bibelstudiekveldene på onsdager og fredager, så det ble foreslått å rive en lettvegg for å få en større møtesal og kjøpe inn flere stoler.
Landsstyret vedtok på sitt møte i desember å øke stillingen til Miguel fra 10 til 20 %.
Det er et bønneemne om Miguel kunne få en medhjelper. Han har flere ganger uttrykt at han savner en person til å utlegge Ordet for dem, slik som Damián Heredia gjorde før han flyttet til USA.
Bolivia
Etter å ha brukt to dager på reisen, landeveien videre til Bolivia, var det blant annet satt av en dag til å møte Rafael Veizaga som fortsatt er i arbeid som evangelist i Cochabamba-dalen. Han har nå fylt 83 år, men er stadig på farten med pickupen sin, med møter og utdeling av traktater og bøker.
Neste dag ble vi mottatt av René Villegas på flyplassen i Sucre. Han hentet oss i sin lille tresylindrede Suzuki. Fem personer, med fire store kofferter og noen mindre kolli, fikk plassert seg med noe bagasje i fanget og et bra «lass» på taket og klarte greit å «holde ut» til en hadde tilbakelagt de tre milene inn til byen.
Etter en felles middag med medarbeiderne, Carmen og Gonzalo Ascarrunz, og Pastora og René Villegas, ble vi ganske snart tatt med ut til forsamlingshuset i Pampa Aceituno.
Det ble ikke fullt så tett program i Bolivia som i Peru ettersom det var noen flere dager til rådighet her. For Liv Jorunn og Martin ble det seks dager i Sucre. De deltok på møter både i sentrum og i det nye forsamlingslokalet, fikk treffe medarbeiderne og bli mer kjent med dem, besøke dem i hjemmene deres og være med på samtaler.
Her fikk de del i både sorger og gleder i arbeidet. Tre ektepar i Pampa Aceituno hadde forlatt forsamlingen for å samles med noen pinsevenner, en familiefar på 36 år var død i kreft, og noen eldre var døde i corona.
Men også noen nye var kommet til. Det var gledelig å se at Gonzalo var i mye bedre form og at diabetesen var kommet mer under kontroll. De kjente imidlertid på at de ikke strakk helt til i arbeidet. Etter at Joel Vera sluttet som medarbeider ved forrige årsskifte, ble det mer ansvar på dem som var igjen.
De nevnte flere ganger at de skulle hatt mer tid til bibelundervisning. Dette er noe som absolutt må prioriteres framover, mente de, ellers vil de som er nye på veien lett føres vill. Åndskampen er den samme enten en er i Bolivia eller i Norge.
Forsamlingshuset
Det var stor glede over å kunne samles i eget lokale. Nå mangler det bare fliser på gulvet, gips og maling på en del vegger i første etasje og pussing av yttervegger, før en kan begynne å utstyre bygget med inventar. Andre etasje er på det nærmeste ferdig.
Tanken er at René og kona kan overnatte der i helgene, og slik få bedre anledning til å være sammen med medlemmene over tid.
Bygget har så langt kostet ca. 700 000 kroner med tomt. Og en regner ikke med å bevilge mer penger til selve byggingen. Det som gjenstår av «finpuss» og inventar vil de enten dekke selv, med egeninnsats, gaver og kollekter, eller det vil gis fra misjonen litt etter litt, over driftsbudsjettet. I tiden framover vil det gå mest til lønninger og trykking av litteratur.
For 2023 har Landsstyret bevilget en driftsramme på 73 900 USD for begge land sett under ett. Det tilsvarer ca. 700 000 kroner dersom dollarkursen normaliserer seg noe.
Ny medarbeider
Landsstyret har vedtatt å ansette Juan Pablo Rosado på prøve som evangelist i tre måneder i inntil 50 % stilling fra 1. januar i år.
Juan Pablo har vært med på møter i Såmannen siden godkjenningen i 2017. Han har ofte hatt med seg litteratur og traktater på sykehus- og fengselsbesøk og har også talt på en del møter. For noen år siden var han student ved det teologiske seminaret til NLM i Arequipa, men har siden den gang arbeidet i ulike private foretak. Nå driver han med hydroponisk produksjon av løk, selleri og salat i forskjellige sorter på taket av blokka der han bor. Dette er en deltidsbeskjeftigelse. Tanken har vært å tilby et renere produkt. Produksjonsmetoden går ut på at plantene står med røttene sine i vann i stedet for i jord. Men ettersom de fleste må velge produkt «etter lommeboka», har det nok ikke gitt den store avkastningen så langt.
Ansettelsen av Juan Pablo håper vi vil minske arbeidsbyrden på de andre, spesielt for René sitt vedkommende. Han har det siste året, etter at Joel Vera sluttet i tjenesten, hatt ansvaret for to forsamlinger, vært på mange husbesøk og blitt mye etterspurt som familierådgiver. I tillegg har han tatt del i oversettelsen av den lille husandaktsboken til quechua sammen med Rafael.
Uroligheter
Det var noen uroligheter, med streik og veiblokkeringer, da Liv Jorunn og Martin reiste tilbake til Norge 7. november. Men de kom seg trygt av gårde. Marit og Ingar ble værende ennå tre uker til for videre møter og undervisning, samtaler og planlegging av arbeidet framover.
Både Peru og Bolivia opplever politisk uro, noe som har økt siden vi var ute. I begge land skyldes det ulikt syn på hvilken kurs som skal følges. Som i tidligere rapporter, blåser det en rød vind over store deler av det søramerikanske kontinentet, og det blir spennende å se hvor det vil ende og om det på sikt kan begrense friheten til å drive misjon.
Besøk til Norge
Landsstyret har vedtatt å invitere Carmen og Gonzalo Ascarrunz til Norge i sommer. Vi tror at et slikt besøk vil være til gjensidig glede og oppmuntring.
Tanken er at de skal besøke noen forsamlinger i NLL i mai, se møtekalenderen på side 31 for mer info.
Det er vanskelig for bolivianere å få visum til Norge. Du må gjerne være med og be om at det må ordne seg på beste måte!