Et gledelig gjensyn

Våren 2023 tok vi avskjed med Mary Ann Mercado, vår kjære husmor på bibelskolen. Hun fikk ikke lenger opphold i Norge og måtte reise ut av landet innen en måned. En opprivende erfaring især for Mary Ann, men også for mange av misjonsvennene rundt skolen.

Det kom raskt opp et forslag om å besøke henne på Filippinene. Da rektor Per i tillegg kunne finne overraskende rimelige billetter til øygruppen på andre siden av kloden, ble det planlagt en tur i privat regi.

Vinterferien 2024 ble en minnerik tur for reisegruppen på fem, bestående av Marit og Per Bergene Holm, Liv Jorunn og Martin Fjære, og Håkon Bergene Holm. Også denne utenlandsreisen ble innledet med en trivelig overnatting og frokost hos Asdahl på Fossum, samt transport til morgenflyet på Gardermoen.

Mesteparten av det neste døgnet ble tilbrakt i fly og to mellomlandinger, før vi ankom hovedstaden Manila, verdens tettest befolkede by. Det var ikke fritt for at hjertet banket noen ekstra slag da vi nærmet oss det avtalte stedet vi kunne forvente å treffe Mary Ann. Merkelig å faktisk kjenne noen i dette utrolige mylderet av mennesker. Og plutselig var hun der, smilende og pratsom, kvikk i bevegelsene og replikken. Akkurat den Mary Ann vi kjente så godt fra hverdagene på Bibelskolen! Veldig kjekt å se henne igjen og være med henne noen dager i hennes nåværende situasjon og «verden».

Mary Ann er bosatt i sitt barndomshjem, sammen med foreldrene og ei søster med familie. Huset ligger på landsbygda utenfor småbyen Batangas, omkranset av maisåkrer, kjøkkenhager, bananpalmer og kokospalmer. Hun har forsøkt å livnære seg med oppstart av et lite utsalg i byen, med tillaging av forskjellige kalde og varme drikker, samt en kveldsjobb i et bemanningsbyrå, med koordinering og fordeling av forskjellig arbeidskraft.

Samtidig er hun også i gang med et oversettelsesprosjekt for Lekmannsmisjonen, der målet i første omgang er å oversette H. E. Nissens andaktsbok «Ett er nødvendig» til hovedspråket tagalog.

Dansk Balkanmisjon, som er rettighetshavere, har stilt seg meget velvillige til prosjektet. NLL skal stå for utgiftene ved oversettelsesarbeidet, og Dansk Balkanmisjon vil dekke utgifter til trykking og distribusjon av andaktsboka.

I denne sammenhengen er det gledelig at oversettelsesarbeidet også behjelpes av en tidligere filippinsk elev på Bibelskolen, Jamila Esteban. Hun er bosatt et par timers biltur nord for Manila, hvor vi fikk møte henne sammen med ektemannen Aldrin og den nyfødte sønnen Hezekiah.

De var meget gjestfrie og velvillige til å vise oss rundt i deres nærområder. Aldrin er rektor på en privatskole med over 900 elever og en lærerstab på ca 30. Jamila har også undervist her frem til Hezekiah ble født.

Det har vært en krevende start for den lille familien etter at det ble avdekket en sjelden blodsykdom hos veslegutten. Sykdommen medfører store ekstrautgifter til nødvendig diettmat og medisiner, og en filippinsk lønn rekker ikke langt. En lokal kvinneforening i Vestfold har i seinere tid opprettet en spleis for å hjelpe familien i den vanskelige situasjonen. Spleisen er avsluttet nå, men det er fortsatt mulighet til å støtte familien Esteban økonomisk gjennom å ta kontakt med redaksjonen. Mer info om bakgrunnen for spleisen kan du lese på www.spleis.no/jamila.

Aldrin, Jamila og Hezekiah

Tillegg: Hezekiah har i august blitt undersøkt av nevrolog pga utfordringer ifht normal utvikling, be gjerne for familien!

Underveis i besøket fikk vi også i noen grad samtalt om oversettelsesarbeidet: den praktiske fordelingen og fremdriften. Det er et tidkrevende og utfordrende arbeid, og et konkret bønneemne for misjonsfolket hjemme i Norge.

Bak fra venstre: Marit og Per Bergene Holm, Aldrin og Jamila m/Hezekiah, Liv Jorunn og Martin Fjære.
Foran: Håkon Bergene Holm, Mary Ann Mercado.

Jamila har tidligere uttrykt behovet for kristen litteratur som hjelper den enkelte inn i evangelisk kristendom og tro. Det er et stort behov for nettopp slike bøker som denne andaktsboka, en enkel bibelsk forkynnelse til evangelisk klarhet og frigjøring. Måtte arbeidet lykkes!

Dagene i tropevarmen gikk fort med tett program og hyppige forflytninger. Mary Ann og Per «småsprang» foran og vi fulgte etter så godt vi kunne.

Besøket og gjestfriheten knyttet noen ekstra bånd til landet og folket på øygruppen så langt borte. Vi kjenner på en takknemlighet for at vi har blitt kjent med to søstre i Kristus som bor og virker der.

Vil du være med og be om vekkelse og åndelig frigjøring blant filippinenes 119 millioner mennesker?

På vegne av reisefølget
Martin Fjære