Nattverdens sakrament

Den femte parten i den lille katekismen.

Nattverdens sakrament

Slik som en familiefar på en enkel måte skal holde det fram for husfolket sitt.

Hva er nattverdens sakrament?

Det er vår Herre Jesu Kristi sanne legeme og blod under brødet og vinen. Kristus har selv innstiftet det for at vi kristne skal ete og drikke det.

Hvor står dette skrevet?

Slik skriver de hellige evangelister Matteus, Markus, Lukas, og apostelen Paulus: Vår Herre Jesus Kristus, i den natten da han ble forrådt, tok han et brød, takket, brøt det, gav sine disipler og sa: Ta dette og et det! Dette er mitt legeme, som gis for dere. Gjør dette til minne om meg!

Likeså tok han begeret etter aftensmåltidet, takket, gav dem og sa: Ta denne og drikk alle av den! Dette begeret er den nye pakt i mitt blod, som utgytes for dere til syndenes forlatelse. Gjør dette, så ofte som dere drikker det, til minne om meg!

Hvilken nytte har vi av å ete og drikke slik?

Det ser vi av ordene «Det gis for dere» og «Det utgytes for dere til syndenes forlatelse». Ved disse ordene blir nemlig syndenes forlatelse, liv og salighet gitt oss i sakramentet. For der hvor syndenes forlatelse er, der er også liv og salighet.

Hvordan kan det å spise og drikke gjøre så store ting?

Det at vi spiser og drikker gjør det ikke, men de ordene som står her: Det gis for dere, og: Det utgytes for dere til syndenes forlatelse. Disse ordene er hovedsaken i sakramentet – sammen med det å spise og drikke. Den som tror disse ordene, har det som ordene sier, nemlig syndenes forlatelse.

Hvem tar da imot dette sakramentet på en verdig måte?

Å faste og forberede seg legemlig er vel en god, ytre skikk. Men verdig og vel forberedt er den som tror ordene: «Det gis for dere» og «Det utøses for dere til syndenes forlatelse». Uverdig og uskikket er derimot den som ikke tror disse ordene, eller tviler på dem. For ordene «for dere» krever hjerter som tror.