Rapport fra Moldova

Ved første øyekast har lite endret seg i landet vårt. Men denne høsten går vi inn i en farlig tid på grunn av den kommende folkeavstemningen om Moldovas inntreden i EU, og det kommende presidentvalget i landet.

Ingen kan forutsi resultatet av valg og folkeavstemninger i dag. Kanskje vil Moldova igjen vende blikket mot øst, mot landet som for tiden fører en blodig erobringskrig i Ukraina. Russiske myndigheter gjør mye for å undergrave situasjonen i Moldova. I mai gjennomførte rettshåndhevelsesbyråer ransaking og beslagla mer enn 200 millioner euro, penger som var ment for å skape uro og styrte den nåværende regjeringen.

Flyktninger fra Ukraina fortsetter å komme til Moldova. Loven om asyl er endret slik at ukrainere bare kan bli i Moldova i tre måneder, deretter er de pålagt å returnere til Ukraina. Ukrainere, som Natalia og jeg har snakket med, ønsker ikke å reise til EU. De stoppes av manglende språkkunnskaper, frykt for arbeidsledighet og ønsket om å reise hjem før eller siden. Blant asylsøkerne er det mange i militær alder som ikke vil slåss. Noen kommer lovlig inn i Moldova, men det er også de som krysser grensen ulovlig, noe som er forbundet med stor risiko. I mai 2024 druknet 20 slike avhoppere i Tisza-elven.

Vi lutheranere i Moldova, som apostelen Paulus skriver, «forkynner Kristus korsfestet.» Vi samles for å høre om Kristus og frelsesverket han fullførte for oss på korset, lese Guds Ord og synge kristne salmer som dere også synger. I Chisinau gjør jeg en del hjemmebesøk. Vi har ikke lenger noe lokale å samles i, og flere av medlemmene her har vanskeligheter med å gå ut pga alder og sykdom. Jeg gir dem korte bibelutlegninger og litt humanitær hjelp. I mer enn 20 år har vi leid et rom seks timer i måneden i klubben til Steaua strikkefabrikk her i Chisinau. Her var det piano, og fabrikkveteraner brukte rommet til korøvelse. Under COVID døde korlederen, nye folk kom inn i ledelsen, koret ble oppløst, og alle lokalene blir nå brukt til kommersielle formål. De nekter å leie til oss på timebasis. Leien ble økt fra 40 til 600 euro pr mnd. Nå leter vi etter et passende sted å møtes, og vi er sikre på at Gud vil hjelpe oss til å finne et egnet lokale.

Antall mennesker som regelmessig møter til gudstjenester, lytter til prekener og som selv leser i Bibelen, går ned i alle kristne forsamlinger i Moldova, uavhengig av kirkesamfunn. Det ser ut til at evangeliets velsignede sky har flyttet fra Moldova til et annet sted. Dette kan ikke ende godt for folket og landet.

En person sa dette: «Jeg drømmer om at kirker igjen vil bli fylt med troende.» Be om at det vil være slik for oss og for dere!

I Kamenka har forsamlingen tidligere fått eiendomsrett av myndighetene til en tomt med en forlatt og ødelagt luthersk kirkegård. Men i dokumentene var det bare et stykke land uten noen omtale av religiøs historie. I slutten av mai fikk forsamlingen en attest om at dette stedet nå kalles Luthersk evangelisk kirkegård, selv om det foreløpig ikke er tillat med nye begravelser der. Gudstjenestene i Kamenka fortsetter. Prekener utarbeidet av meg leses enten av diakonen Sergei eller av meg via Skype.

Det er for tiden ingen offisiell leder i Tiraspol-forsamlingen. Tre tidligere medlemmer av forsamlingen har blitt uteksaminert fra teologiske seminarer for å gå inn i tjeneste, men har av ulike grunner forlatt Tiraspol eller gjør andre ting. En i menigheten utfører administrative oppgaver på oppdrag fra meg. Hver søndag har jeg kontakt med dem via skype, så de er ikke uten Guds ords forkynnelse. Vi venter på at krigen i Ukraina skal ta slutt og ber om at Transnistria igjen skal komme under Moldovas jurisdiksjon.

En flokk fra Norge besøkte oss fra 5. til 11. juni. Dette var elever og andre fra Bibelskolen på Fossnes. Det ble avholdt bibelhelg i Chisinau, hvor 13 representanter fra de lutherske forsamlingene i Kamenka og Tiraspol  deltok.  Av  sikkerhetsmessige årsaker kunne ikke de norske besøke Transnistria, men de fikk sett landet og møtt mennesker her i Moldova. Vi er veldig glade for besøket og takknemlige for bibelhelgen vi fikk ha sammen her i Chisinau!

La meg avslutte med ordene til apostelen Paulus:

For jøder krever tegn og grekere søker visdom, men vi forkynner Kristus korsfestet, for jøder et anstøt og for hedninger en dårskap. Men for dem som er kalt, både jøder og grekere, forkynner vi Kristus, Guds kraft og Guds visdom. (1Kor 1:22-24)

Hilsen i Kristus
Vladimir og Natalia Moser,
sammen med de lutherske forsamlingene i Kamenka, Tiraspol, Chisinau