Rapport fra misjonsarbeidet i Sør-Amerika

«Å, for et sjokk og oppstyr det skulle bli i verden hvis menneskene begynte å regne med Guds ord som det virkelig er – Guds ord. De ville løpe, rope, studere og spørre etter veien til frelse.

For en fryd og troens visshet, for en jubel og lovsang, fred og styrke i Herren, hvis alle vakte og troende sjeler virkelig kunne regne med Guds ord som det det virkelig er. En jordisk konges ord setter vi høyt, elsker og gjemmer det, selv om budskapet er svært ubetydelig. Hvor mye mer skulle vi ikke da sette Guds ord høyt, elske og gjemme det i hjertene våre – hvis vi virkelig regnet det for Guds ord» (Carl Olof Rosenius i Husandaktsboken for 8. februar).

Det er vår store nød at det i stor grad ser ut til at vi har mistet troen på Guds ord som middelet til vekkelse, tro og sant gudsliv. Fikk Ordet slippe til, kunne det ennå være håp for oss. Men faren er at Herren tar sitt ord fra oss og overgir oss til oss selv. Da vil vi komme i den fortvilte situasjon at om vi leter etter det, så vil vi ikke finne det.

Ennå er det en viss respekt for Bibelens ord i Bolivia og Peru. Men også der er situasjonen i rask endring. Ifølge våre medarbeidere er det blitt vanskeligere å samle folk på grunn av travelhet og lange arbeidsdager. Og mangel på regelmessig oppmøte, over tid, hindrer Ordet i å nå inn til hjertene. Dette påkaller vår omsorg og forbønn!

Litteraturarbeidet

Midt i denne situasjonen er det gledelig å se at litteraturen som Såmannen utgir, når ut til så mange. Det er fortsatt Husandaktsboken av Rosenius som er mest etterspurt. Den åpner øynene for de bibelske skatter for stadig flere.

Den lille husandaktsboken (korte andakter for hver dag i året) på stammespråket quechua viste seg å dekke et større behov enn det vi vågde å tenke på forhånd. Bare etter fire måneder var lageret på 1 000 bøker tømt, og nå er den utgitt på nytt i Bolivia i 1 500 eksemplarer.

To studiebøker skrevet av Gonzalo Ascarrunz er også ferdige. Det er mange lutherske, men også andre forsamlinger, som benytter dette i bibelstudiegrupper.

Flere spør etter Sangboken, både den spanske og den på quechua. Begge er omtrent utgått fra lagret og må snart trykkes på nytt.

Andaktsboken av Luther, «Bibelske skatter» og «Veiledning til fred» av Rosenius går det mange av. Her kan nevnes at Eusebio Alvis og sønnen Renan Alvis (som er kjent for flere av dere fra før) ser det som en oppgave å gå på besøk med disse to bøkene til de mange skolene i Arequipa. Det har gitt dem flere anledninger til å samle lærerne til «orienteringsmøter», der de gir dem hver sine eksemplarer og oppmuntrer dem til å benytte stoffet i klasserommet.

Andre frivillige «kolportører» tar også med bøker når de er ute og har møter.

www.elsembrador.web

Stadig flere er inne på nettsiden. Det er en god del som laster ned og er med på å spre bøkene videre. Noen sender også trykte bøker til venner og bekjente, familie eller forsamlinger. Slik har f.eks. Husandaktsboken nådd venner på Svalbard og en familiefar i Mexico. Misjon Sarepta i Spania benytter også nettsiden.

Medarbeiderne

I Peru arbeider Miguel Fuentes (64) som før. Han lønnes i 25 % stilling. I Bolivia har René Villegas (65) blitt pensjonist fra nyttår, men fortsetter i arbeidet. Han får noe økonomisk støtte i form av frivillige gaver, da pensjonen fra staten er svært liten. Carmen (55) og Gonzalo Ascarrunz (56) fortsetter i samme arbeidsoppgaver. Nytt siden forrige rapport er at Juan Pablo Rosado (54) har begynt 50 % som evangelist, med hovedansvar for Pampa Aceituno. Kona, Karina (48), er også til god hjelp og støtte, spesielt i søndagsskolearbeidet.

I tillegg er det fint å se at flere frivillige hjelper til, både på møter, med korrekturlesing av bøkene og med praktiske og diakonale oppgaver.

Regnskap og økonomi

For regnskapsåret 2023 ble det sendt 10 000 USD til Peru (budsjett: 12 400 USD) og 55 000 USD til Bolivia (budsjett: 57 000 USD).

Beløpene tilsvarer 100 635,75 kr og 591 736 kr, et samlet beløp på 692 371,75 kr.

Dette dekker lønninger fordelt på fire ansatte, trykkeutgifter, husleie, vannforsyning, sanitæranlegg og lignende.

Dollarkursen har steget vesentlig de siste årene, og er nå svært høy, så det koster stadig mer å overføre midler til arbeidet ute.

Besøk

Marit og Ingar Gangås besøkte misjons- arbeidet 2. april-5. mai og 12. oktober-28. november 2023. I 2024 ble det under oppholdet 6. juni-5. juli avholdt møter, samtaler og det første bibelseminaret i egne lokaliteter i Pampa Aceituno (Bolivia).

I mai 2023 var Carmen og Gonzalo på rundreise i Norge.